top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverChinability

Het Konijn springt niet meer

Het Konijn springt weldra niet meer. Het nieuwe Maanjaar start op 10 februari. Chinability las er recent de Chineestalige media en socials. Het jaar 2023 hebben wij al even uitgewuifd. In China deden ze dat ook, maar een jaar neerleggen gebeurt uitdrukkelijker op Chinees Nieuwjaar. Hoe verging het, het Konijn, wat brengt de Draak?
Iemands blik op de wereld verschilt naargelang de locatie van waaruit je toekijkt. Dat is evident. Zo spreekt het Chinese Konijn over een ècht jaar van verandering, een jaar van clashes, maar ook een magisch en ‘gereanimeerd’ jaar. In China wordt net zoals bij ons met afkeer gereageerd op conflicten in het Midden-Oosten en Oekraïne. Chinezen werden verrast door de Wagner rebellie, aangegrepen door de coups in Afrika, de aardbevingen in Turkije en Marokko en de bosbranden in Canada. Maar vooral de Japanse kernafval dumping, en het Grote Hollywood dat plots niet meer aan het werk wil, deden Chinezen vreemd opkijken.Chinezen tellen mee


In hun eigen land liet China Covid de vrije loop pas in december 2022. De Chinezen merkten hoe andere landen als gek de Chinese toerist wilden terughalen en hen trachtten te verleiden met een specifieke visumvrije strategie. De nood aan big spenders, weet je wel. Ook het plotse gevecht om Chinese universiteitsstudenten die buiten China hoge inschrijvingsgelden kunnen betalen, brak los.


Super nationale trots heeft zo haar eigen programma. Neem nu de digitale vlammendrager bij de opening van de Aziatische Spelen, in september 2023 in Hangzhou. Dat was een echt topmomentje! De bemande ruimtevlucht Shenzhou 17 werd gelanceerd richting het Tiangong ruimtestation. China's 'kunstmatige zon' draaide gedurende 403 seconden, veel langer dan het vroegere record van 101 seconden. De ontdekkingstocht op de planeet Mars liet een Chinese afdruk na in de Ruimte. Na de succesvolle allereerste vlucht naar Hongkong van het ‘Made in China’ één gangpad vliegtuig C919, mogen de bestellingen binnenlopen.

 


Terug naar buiten


Het Jaar van het Konijn liet Chinezen opnieuw buitenshuis leven. Met allen trokken ze naar de film, naar het theater, naar de Spa Village. Maar er groeiden ook spontaan grootse open lucht evenementen.

Als je dacht dat de eindcompetitie van de NBA in de Verenigde Staten, hot was, dan ken je wellicht nog niet de ‘CunBA’ of de Village Basketball Association. De finales van deze league in de zuidelijke provincie Guizhou bracht amateurs uit Chinese dorpen, vaak jonge boeren, tezamen in een competitie in open lucht. Ze speelden niet voor geld, maar voor eenden, rijst en de plaatselijke traditionele Miao zilveren hoofddeksels. Het evenement zorgde voor 100 miljoen live views over het hele land!


Een ander internet fenomeen dat surfte op die ‘reanimatie’ of heropening van China, was het gebeuren in de stad Zibo, in de oostelijke provincie Shandong. De stad werd in de nadagen van de heropening van China, hèt Chinese mekka van de BBQ. Beelden gepost vanuit Zibo tonen een gezellige, levendige boel waar de menigte geniet van lekker en goedkoop eten en drinken. Een video op het Chinese sociale media platform Xiaohongshu laat feestvierders dansen en zingen rond hun eettafels, terwijl anderen lichtstokken zwaaien. Zibo werd plots een heuse fijne reisbestemming.Messi


Eveneens Messi liet afgelopen jaar in China een bijzondere indruk na. Op een warme juni avond in Beijing speelden de nationale teams van Argentinië en Australië een vriendschappelijke pot voetbal. Een Chinese die hard supporter liep het veld op en omhelsde de wereldvoetballer.  De Chinese jonge supporter werd de Grote Held van die avond, al geraakt hij een jaar lang geen enkel voetbalstadium in China meer binnen.

En tenslotte dit. China is ook afgelopen jaar blijven groeien tot een gigantische gaming  speeltuin. De gedigitaliseerde maatschappij samen met de Covid-periode waarin iedereen zich bezig moest houden binnen de vier muren, zorgt vandaag voor bijna 670 miljoen Chinese spelers. Ouders en leerkrachten van jongens en meisjes uit het lager onderwijs vroegen zich af hoe zij de jonge scholieren gewoon konden laten natuurlijk genieten van de 10’ lange lespauzes. Volgens de Chinese autoriteiten gamen Chinese kinderen veel te veel. Een aandachtspunt voor de Chinese Draak?


(WP 2024/02/06)

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page