markus-winkler-AS5mlV3Tv3o-unsplash.jpg

Hoe 'Chinable' ben jij?

Chinability gaat op zoek naar de specifieke 'Chinable' skill die je als Vlaamse ondernemer in China maar beter onder de knie kan hebben om er succesvol te zijn. We laten die ondernemer hieronder zelf aan het woord.

Shanghai by night.jpeg


“Ik kom tot rust en voel de 'Qi' in mijn lichaam eender waar -in China - ik 'staand mediteer'.”
Johnny Browaeys

Wie of wat heeft jou in China gebracht?

Een motorongeval in 2001. Ik kreeg 8 maanden de tijd om naar het plafond te staren en ontdekte het boek 'Wilde Zwanen' over 3 generaties dochters in China. Ik was danig gefascineerd en ben de eerste keer -op mijn krukken- gaan kijken. Ik was onmiddellijk 'verkocht' en, zodra ik genezen was, vertrokken.

 

Wat heb je geïnvesteerd als voorbereiding op je vertrek naar China?

Ik had in mijn netwerk gecheckt wie zaken wilde doen met China en had mezelf voorgenomen om die zo veel mogelijk om te zetten in win-win resultaten. Dit bleek een goede strategie, gezien Chinezen heel sterk naar je netwerk kijken. Later begreep ik waarom: in China kan je minder terugvallen op 'systemen', meer op mensen.

 

Wat is de belangrijkste les die Chinezen jou geleerd hebben?

Het verantwoordelijkheidsbesef ten opzichte van de groep. Dat gaat samen met een enorm gevoel van samenhorigheid. In China heb ik de kracht van echt teamwerk ontdekt.

 

Waar in de Chinese grootstad vind je rust? Ik kom tot rust en voel de 'Qi' in mijn lichaam eender waar ik 'staand mediteer'.

Wanneer voelde je jou in China het meest gênant? De keren dat buitenlanders in mijn bijzijn ostentatief neerbuigend deden naar Chinezen.

 

Voor welke eigenschap van Chinezen heb je grote bewondering?

Hun positieve houding tegenover alles wat op hen afkomt. Ze blijven nooit bij de pakken zitten.

 

Wat ben je China verschuldigd?

Dankbaarheid en respect.

 

Wat wil je nog realiseren in China?

Mijn kennis delen over de '3 stappen methode' die mensen in staat stelt om Qi energie te gebruiken voor hun gezondheid, leven of werk. De methode combineert wat ik geleerd heb door mijn studies als bio-ingenieur en de beoefening van wat ik lees in de Chinese klassieke werken 'Huangdi Neijing','Daodejing' en de 'Yijing' !

Als je in China 10 jaar verder kijkt, wat zie je?

De toekomst van de wereld. In 2003 stond China 10 jaar achter, nu staan ze 5 jaar verder. Een 'reverse opening' van China is nakend, waarbij hun technologie en systemische veranderingen naar buiten vloeien en door de wereld gaan geabsorbeerd worden.

 

Wat betekent voor jou ‘Chinability’ maw door welke aanpak, ingesteldheid, slaag je erin op een harmonieuze manier samen te leven met de Chinezen?

Gezonde nieuwsgierigheid, bescheidenheid, openheid en aanpassingsvermogen. En het besef dat achter de ogen van elke Chinees een mens zit die net zoals jijzelf, een vader, een moeder, een zoon, een dochter, een echtgenoot, echtgenote is, en die dezelfde zorgen en liefde voelt voor zijn familie, die net zoals jijzelf gelukkig en betekenisvol wil leven in peis en vree.

 

Johnny Browaeys, Senior Manager TusPark Brussels Innovation Center browaeys@tuspark.com - https://www.linkedin.com/in/johnnybrowaeys

TusPark Brussels Innovation Center drives Collaborative Innovation through an established global ecosystem with 40+ science parks, 150+ incubators and 7+ industrial clusters. We support companies in Europe and China to accelerate and scale from collaborating in each others markets and innovating together. The Center located on the top floor of the Arsenal building, next to the European Innovation and Networks Executive Agency (INEA).