markus-winkler-AS5mlV3Tv3o-unsplash.jpg

Hoe 'Chinable' ben jij?

Chinability gaat op zoek naar de specifieke 'Chinable' skill die je als Vlaamse ondernemer in China maar beter onder de knie kan hebben om er succesvol te zijn. We laten die ondernemer hieronder zelf aan het woord.

IMG_6461.jpeg

‘Je kan je het best in China 'laten meedrijven', heel veel geduld hebben, veel empathie tonen, begrip en respect tonen voor hun manier van doen. Als we er tegen vechten, dan lukt het nooit. Maar dan is er ook een grens waar je jezelf moet respecteren. Na vijf jaar meen ik die grens te hebben gevonden (of te voelen) in mijn interactie met de mensen hier.’ 

 

Alizée CCM -

Stichter van Zero Waste Shanghai

Wie of wat heeft jou in China gebracht?

Ik ben in China beland met een Erasmusbeurs in mijn derde bachelor jaar. Na 4 maanden, was ik terug in België. Mijn ouders vroegen mij wanneer ik zou teruggaan naar China. Zonder na te denken, zei ik: in een jaar. En precies 365 dagen later was ik terug in Shanghai.

 

Welke Chinezen mogen aanschuiven bij een door jou aangeboden Chinees banket?

Mijn Chinese vrienden; een paar Chinese artiesten; één van de stuwende krachten voor een Groen China, Peggy Liu; President Xi; enkele Chinese ondernemers uit Shanghai en al de personen hier die ik ga interviewen in mijn documentaire dit jaar.

 

Wat is de belangrijkste les die Chinezen jou geleerd hebben?

Alles is mogelijk, maar het zal moeilijk zijn. Maar het is mogelijk! Of ook nog: Het is belangrijk om tijd te investeren in je goede vrienden en je familie!

 

Wanneer voel je jou in China het meest gênant?

Als ik sommige culturele reflecties niet begrijp bij mijn vrienden en hen hierdoor ongemakkelijk laat voelen. Zoals bijvoorbeeld ‘dank u’ zeggen. In China, zeg je geen ‘dank u’ aan vrienden en familie.

 

Voor welke eigenschap van Chinezen heb je grote bewondering?

Het enorme aanpassingsvermogen en hun onderhandelingen skills.

 

Wat vind jezelf je meest uitzonderlijke prestatie in China?

Een bedrijf starten in duurzaamheid in China, en samen werken met de Chinese overheid in bepaalde projecten.

 

Wat ben je China verschuldigd?

Ik zeg altijd: “I was raised in Belgium, and I grew up in China.” Ik ben China mijn vertrouwen in mezelf verschuldigd, vrienden voor het leven, en mijn carrière in een industrie die ik graag heb.

 

Is er iets dat je in jouw leven in China echt mist?

Gemakkelijkere bereikbaarheid van de natuur en mijn gezin.

 

Wat wil je nog realiseren in China?

Ik zou heel graag twee seizoenen van mijn documentaire ‘Kailu, the Open Road’, realiseren.

 

Wat betekent voor jou ‘Chinability’ maw door welke aanpak, ingesteldheid, slaag je erin op een harmonieuze manier samen te leven met de Chinezen?

China heeft een bijzonder ritme, een manier van functioneren. In Europa zijn we helemaal anders ‘wired’. Het beste in China  is echt gewoon ‘je laten meedrijven’, heel veel geduld hebben, empathie tonen, begrip en respect tonen voor de lokale cultuur, regels, hun manier van doen. Als we er tegen vechten, als we dingen willen doen op ‘onze’ manier, dan lukt het nooit. Maar dan is er ook een grens waar je jezelf moet respecteren. Na vijf jaar, denk ik die grens te hebben gevonden (of te voelen) in mijn interactie met de mensen.

 

 

Alizée CCM is de stichter van Zero Waste Shanghai, een training en consulting agentschap in duurzaamheid in Shanghai. In 2021, start ze een nieuw project: KAILU, The Open Road, een documentaire waar ze met Chinese ondernemers en 'innovators' over haar werkdomein praat. 

 

Volg haar verhaal op YouTube, Instagram, Weibo, YouKu en WeChat. 

  • Facebook Social Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon