top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverChinability

Het Jaar van de Draak of een Draak van een Jaar?





Het Lentefeest is de start van een nieuw maanjaar, de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende. Dit jaar komen we op die manier uit op zaterdag 10 februari. Dat Chinees Nieuwjaar is bij ons hier allemaal niet zo vreemd meer dan weleer. In onze media zal het opnieuw weer gaan over de volksverhuizing van Chinezen die drummen in het station om op tijd te arriveren in het ouderlijk huis voor de jaarlijkse familiereünie rond tafels die vol staan met lokale Chinese kookkunst. Of over China’s straatdecoratie in het thema van het Chinees sterrenbeeld van het nieuwe jaar met rood als hoofdkleur. Of anders over die goede ouwe oudejaarsavond TV show met geweldige en veelkleurige  zang- en dansoptredens en de onvermijdelijke sketches met een hoog ‘Gaston en Leo’ gehalte.

 




Het Jaar van de Draak of een Draak van een Jaar?


Niets aan de hand, ver van ons bed, en laat de Chinezen maar vieren, toch?

Wat ons bij Chinability interesseert, is de aard van dit nieuwe Maanjaar, met name het sterrenbeeld, de Draak, jawel! Het jaar 2024 - maar ook 2012, 2000, 1988 en zo verder terug in het verleden met telkens twaalf jaren - is een Jaar van de Draak. Chinezer kan het haast niet!

De draak is immers het enige dier van de Chinese dierenriem dat niet echt bestaat. Dit Chinees mythisch wezen vertoont volgens de traditie deze duidelijke kenmerken: schubben van een karper; hielen van een havik; scherpe nagels als die van een arend; de tijger poot palm; de oren van een stier; de ogen trekken veel op de oogjes van een konijn; een bijzonder gewei van het edelhert; de nek van een slang en de buik van één of ander zee schepsel.

 

Dat het Westen en het Oosten verschillen, is een understatement. In de Chinese cultuur is de draak een mysterieus, heilig wezen. Het dier is synoniem voor fysieke kracht, macht, weelde en faam, voorspoed en geluk, een baken van positiviteit !

Dan zien wij, westerlingen, het licht anders. Een westerse draak is in feite een gigantische hagedis met gigantische vleermuis vleugels; met schubben en een lange, dikke nek, een gehoornde kop; scherpe tanden en een lange staart. Onze draken spuwen vuur, en vormen een destructieve kracht bij uitstek.

Maar eigenlijk is dit cultureel verschil eerlijkheidshalve niet helemaal juist. Gaan we verder in de geschiedenis dan zien we in de vlag van Wales de draak als symbool van sublimiteit. En in het gevecht van de Chinese Koning Aap met zijn opponent Koning Draak, is de draak niet echt een schurk, maar zeker geen heilige!

 

Drakenbabies en zo


Personen die in het Jaar van de Draak worden geboren, hebben een sterke persoonlijkheid, nemen risico’s en gaat voor uitmuntendheid. Ze zijn dapper, hebben geen schrik van moeilijkheden. Draken zijn van nature creatief en fantasierijk, en komen op de proppen met nieuwe, unieke manieren van denken. Ze bezitten excellente leiderschap skills en zijn in staat anderen te inspireren en teams naar succes te leiden.

 

Helemaal niet te verwonderen dus dat Chinese families maar al te graag hebben dat hun nieuwe telg dit jaar zal geboren worden. Geboortes worden om die reden wel eens uitgesteld om de baby kost wat kost het draken label te schenken. Het Jaar van de Draak is de meest voorspoedige periode om in China een kind op de wereld te zetten. In het algemeen verwachten we een piek van drakenbaby’s. Dat was eveneens al het geval in het vorige Jaar van de Draak in 2012.

De meerderheid van de Chinese jongerengeneratie laat zich vandaag echter niet opjagen door ouders of familieleden. Zij zien niet in hoe zij dergelijke vreemde tradities zomaar blindelings moeten volgen.

 

Verwachtingen van de Draak


Maar wat gaat die Chinese Draak ons in 2024 nu brengen?

Op de moderne Chinese maatschappij heeft het Jaar van de Draak een diep impact. Veel Chinezen kiezen om dit jaar te trouwen, een kind te baren of een onderneming op te starten. In Chinese officiële nieuwjaarspeeches op de vele recepties van de volgende dagen zou dit als volgt kunnen klinken:

“In de familie, op school, in de maatschappij worden wij, Chinezen, aangespoord de geest van de draak mee uit te dragen, om zo de moed te vinden om verantwoordelijkheid op te nemen en hogere doelen na te streven !”

 

Vraagstuk


Tenslotte nog dit Chinees rekenvraagstuk. Chinese werknemers hebben bij het Chinees Nieuwjaar wettelijk recht op acht verlofdagen. Hun winter stop loopt dit jaar van 8 februari tot en met 17 februari. Oei, zo tel ik echter tien volle dagen vakantie. Hoe verklaar je dat?

De Chinese logica werkt als volgt. De periode van tien dagen telt dus twee dagen meer dan de wettelijke acht. Gewoon aanpassen, zegt China. De zondagen 4 en 18 februari veranderen we even in werkdagen in ruil voor een langere nieuwjaarvakantie. Zo simpel als wat!

 

Gelukkig Nieuwjaar!

 

(WP 09/02/2024)

10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page