Zoeken
  • Chinability

Wie is die Chinese studerende jongere in het buitenland?

Bijgewerkt op: 5 apr. 2021

Chinese jongeren kiezen vandaag massaal om in het buitenland te gaan studeren. Met hoeveel zijn ze? Waar trekken ze heen? Maar vooral, waarom doen ze het? En tenslotte zal deze droom van zoveel jonge Chinezen en hun ouders na de pandemie uiteen spatten?

Die buitenlandse studiedroom heeft na verschillende decennia in China een hele industrie doen ontstaan. De grootste gespecialiseerde agentschappen zijn het aan zichzelf verplicht om op geregelde tijdstip analyses te maken, nieuwe trends op te sporen, veranderingen waar te nemen, voorspellingen te doen. Dat onderzoekswerk wordt dan gepresenteerd in witboeken.

Zelfs in dit raar jaar is dat niet anders. Wij konden enkele van die ééntalig Chinese ‘2020 China & In het buitenland studeren’ inkijken.


Hoeveel

In 2019 tellen we 710.000 Chinese jongeren die buiten het eigen land school lopen. Dit is een stijging van 8% tegenover het jaar voordien. De bestemmingen waar je het meest Chinese studenten tegen het lijf loopt zijn in rangorde de Verenigde Staten, Australië, Canada, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Duitsland en Frankrijk zijn de koplopers op het Europese vasteland. De aantrekkingskracht van de Aziatische landen stijgt, vooral dan Japan en Singapore. In de meest recente internationale QS ranking met de beste universiteiten van over heel de wereld, staan 26 Aziatische universiteiten, het hoogste aantal ooit. Die Aziatische onderwijsinstellingen komen helemaal tegemoet aan de wensen van de familie van de student: internationaal toponderwijs in een zeer stabiele maatschappelijke omgeving.


Waarom

‘Je internationale kijk verbreden’ of gewoon ‘een verrijkende levenservaring opdoen’ blijven de grootste redenen van vertrek. Vroeger gaf men nog wel eens aan in het buitenland te gaan studeren om er zich na afstuderen te vestigen. Dergelijke aanpak neemt jaar na jaar af.

Als enig kind in het gezin, word je behoorlijk verwend en nèt daarom sturen ouders dat ene kind naar het buitenland om te leren op eigen benen te staan. Zo verging het Xiao: “Thuis stond mijn maaltijd altijd klaar, maar na mijn buitenlandse studies keerde ik terug naar China niet alleen met een diploma, maar ook als een volleerde kok…”. Maar soms komt het ook simpel uit pragmatische hoek zoals bij Shan: “In het Verenigd Koninkrijk kan je een Master titel behalen na èèn jaar studie, dat gaat me toch wat sneller dan die 3 jaren bij ons!”

Heel mooi samengevat getuigt Li na haar terugkeer in Beijing: “Je gaat in het buitenland door positieve èn negatieve ervaringen, maar wat je leert, heeft eigenlijk allemaal te maken met hoe je eigen onvolmaaktheden te omarmen en hoe leren gewoon gelukkig te zijn.”

Trends

Bij het kiezen van de studiebestemming springt bij sommige agentschappen het Verenigd Koninkrijk bijna over die andere populaire locatie, de Verenigde Staten. Brexit lijkt de gegadigden niet te storen, de Amerikaanse labiele buitenlandse politiek ook nog niet erg. De run voor de meest gewenste bestemming is een nek-aan-nek race. De Verenigde Staten blijft koploper, maar het Verenigd Koninkrijk is de snelste stijger.

De ouders die zèlf in het buitenland hebben gestudeerd, komen met hun eigen zoon of dochter langzaam maar zeker in de specifieke doelgroep van de agentschappen. Zij zijn natuurlijk nog meer overtuigd van een buitenlandse studie. Bovendien was het in hun tijd bijna onbetaalbaar, terwijl de dag van vandaag voor meer groepen uit de Chinese maatschappij het haalbaar wordt.

De keuze van de studierichting is cruciaal. Business opleidingen blijven duidelijk op kop staan, maar de populariteit van wetenschappen en kunstwetenschappen komt op. Sowieso willen studenten vandaag zèlf een eigen interessante studierichting kiezen.

Zij die zich kandidaat stellen voor een buitenlandse studie, hebben heel vaak al een kort buitenlands studieverblijf achter de rug of hebben al gereisd buiten China. Dat is duidelijk een nieuwe trend, gewoon even met de teen in een heet bad voelen, alvorens in dat bad te stappen.

Tenslotte kiezen meisjes vaker voor het Verenigd Koninkrijk, terwijl de Verenigde Staten meer jongens aanspreekt. Het Britse onderwijssysteem leent zich beter voor studenten in business, kunst en wetenschappen, de VS trekt meer ingenieurs- en technologiestudenten aan. De gender verhouding van hen die op het punt staan naar het buitenland te trekken staat op 48 jongens tegenover 52 meisjes. Chinese meisjesstudenten blijken onafhankelijker te zijn en passen zich in het buitenland beter aan de nieuwe locatie.


Post Pandemie

Wat de invloed van de pandemie betreft, blijft het nog koffiedik kijken. Xindongfang, één van de agentschappen, drukte het voor de zomer als volgt uit: “Hoe kritieker het is, hoe meer we ons moeten realiseren dat opportuniteiten en uitdagingen hand in hand gaan. Enkele dagen terug slaagden we erin om voor twee klanten een toegang tot master studies in Cambridge vast te leggen, dat gebeurde nog nooit – in juni -zo laat op het seizoen! Buitenlandse universiteiten hielden voor de zomer nog wat plaatsjes over voor de Chinezen die niet opgaven.” Langs de andere kant staan standaardexamens om de universiteit binnen te mogen door de pandemie onder druk. De VS wilde reeds vroeger al dergelijke examens veranderen, maar het kwam er nooit van. “Om het impact van al die uitgestelde toetsen te minimaliseren beginnen nu verschillende scholen er hun toelatingsvoorwaarden aan te passen. Als de Chinese studenten vandaag slim gebruik maken van hun tijd om hun academische en wetenschappelijk onderzoek- talenten nog wat op te krikken, kunnen de komende twee jaren uitdraaien tot dè periode waarin top scholen van over de hele wereld nog meer van onze Chinese studenten zullen toelaten!”

(WP)

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven