Zoeken
  • Chinability

Adieu Os, Welkom Tijger!

Bijgewerkt op: 31 jan.Op 1 februari vieren de Chinezen ‘hun Nieuwjaar’, het Lentefeest. Intussen weten wij in Vlaanderen dat Chinezen erg vasthouden aan eigen tradities, zozeer dat zij op 1 januari officieel één dag vrij hebben, maar het Grote Feest dat dan nog moet komen, hen zeven op elkaar volgende vakantiedagen oplevert. Dat Lentefeest valt elk jaar op een andere datum tussen 21 januari en 20 februari. Chinezen gebruiken om hun traditionele feestdagen vast te leggen een eigen maan-zonnekalender. Zo valt dit feest steeds op de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende. Dit jaar is dat dus op 1 februari.


Dat elk Chinees Jaar de naam van een dier draagt, is toch ook al tot bij ons doorgedrongen. De Os verlaat de bühne, de Tijger springt er gretig op. De Tijger is de derde van een twaalfjarige cyclus van dieren die de Chinese dierenriem vormen. Die machtswissel – dit jaar van Os naar Tijger – gaat zoals bij ons gepaard met populaire lijstjes van wat voorbij is, en voorspellingen van wat gaat komen.


Awards

Het afgelopen jaar en dat daarvoor worden ook door Chinezen beschouwd als de twee door Covid bestolen jaren! ‘Wat deed jij op dit moment in 2019?’ is een hit op het chineestalige Net. En toch heeft een panel van 23 Chinese media-experten uit universiteiten en beroeps gerelateerde verenigingen ook voor 2021 Awards uitgedeeld.


Als ‘Persoon van het Jaar’ wordt gekozen voor Su Bingtian, de 100m hardloper. De Chinese sprinter klokt op de Spelen in Tokio in de halve finale een recordtijd van 9.83 sec, een Aziatisch record. In de finale wordt hij zesde, meteen goed voor het meest bekeken moment van de Olympische Spelen op China’s CCTV. De 32-jarige topatleet is de hoop van een nieuwe generatie in een sportdiscipline waar China nooit in uitblonk. Of hij er in Parijs 2024 nog zal bijzijn? Su Bingtian bekijkt het jaar per jaar. “Doorzettingsvermogen en zelfdiscipline”, zijn volgens hem het recept voor succes. Dat klinkt zo verdomd Chinees!


Het ‘Chinese Merk van het Jaar’ wordt Bosideng. De producent van dons jassen en gewatteerde jassen is iets minder specifiek bekend bij ons, maar voor de Chinezen is het een paradepaardje met verkooppunten in 72 verschillende landen. De jury is onder de indruk van hoe het bedrijf in haar 45 jaar bestaan een ‘dik, zwaar en gezwollen’ product omturnde in ‘lichte, eigentijdse, premium mode’.

Als ‘Bedrijf van het Jaar’ wordt Baidu in de bloemetjes gezet. Het troeft daarmee Huawei af. De Chinese tegenhanger van Google, is al lang niet meer slechts een Chineestalige zoekmachine, maar een bedrijf in Artificiële Intelligentie met als motto ‘Laat de technologie onze complexe wereld vereenvoudigen!’. Niets nieuws als we jou vertellen dat Baidu sterk inzet op zelfrijdende auto’s.


Uit al die verschillende categorieën wil ik er nog ééntje jullie niet onthouden; de beste Toeristische Bestemming van het Jaar. Op één staat het Fosun Foundation Art Center in Shanghai, gekozen uit de andere genomineerden het Henan Museum, het Universal Beijing Resort, Li Tang Dzong, een Tibetaans arrondissement in de provincie Sichuan en de Libo watervallen in de provincie Guizhou.


Voorspellers

Over wat 2022 mag brengen, laten we een Chinese Think Tank aan het woord. Dit jaar wordt een keerpunt, een sleuteljaar. Alhoewel we nog tegen de pandemie zullen moeten strijden, wordt er verwacht dat meer economieën zullen heropstarten, grenzen zullen heropenen en we gaan proberen samen te leven met het virus. Mogelijke nog besmettelijkere, maar minder dodelijke varianten zullen uiteindelijk evolueren naar een stevige verkoudheid. Ook China is overtuigd dat de Wereld dit jaar licht ziet aan het eind van de Covid tunnel.

Binnenlandse voorspellers zien China’s economie in 2022 terugkeren naar ‘Normaal’ met een jaarlijkse groei tussen 5 en 6%. Die groei zal vooral komen uit de sectoren artificiële intelligentie, robotica, nieuwe energieën en elektrische voertuigen.


Op menselijk vlak zal in China de onafhankelijkheid van de persoon toenemen. Meer en meer Chinezen zoeken innerlijk geluk, een ‘spirituele’ industrie blijft zich ontwikkelen.

Op de rand van traditie en moderniteit zullen Chinezen, volgens diezelfde voorspellers, in het leven minder kans op succes vinden gebaseerd op goede afkomst, hogere diploma’s, contacten en kwalificaties. Voorwaarden voor een geslaagd leven evolueren meer naar kennis, innovatie, onafhankelijkheid en individualiteit.

Authentiek let je in China bij interpersoonlijke contacten op voor guanxi, relaties; verschillende relaties maken een netwerk vaak nodig om te overleven in een complexe maatschappij. Die aanpak komt onder druk. Een relatie, een samenwerking tussen mensen evolueert richting meer regelgeving.


Spanning

Die spanning in China tussen het authentieke en het nieuwe, het moderne wordt bij elk Nieuwjaar aangevoeld. Bij de overgang van oud naar nieuw komt in China traditioneel een ‘lente trek’ op gang. Kinderen gaan terug naar het ouderlijk huis om er samen Nieuwjaar te vieren. De laatste jaren waren er al eens ‘onverantwoorde’ afwezigheden op die familiebijeenkomsten. Voorlopig blijft deze kentering verstopt achter het Covidverhaal. De Chinees is vrij nu op bezoek te gaan bij zijn familie, maar houdt best rekening tegenwoordig met de besmettingsrisco’s in bepaalde regio’s. Niemand wil na terugkeer in 14-daagse quarantaine gedwongen worden… Zodoende blijven families – en al zeker zij die in Beijing wonen, gezien de aankomende Winterspelen - thuis vieren.


Wat dit Tijgerjaar nu voor jezelf betekent, mag je gerust eens Googelen, of nog beter ‘Baidu’en’. Let wel op als jezelf een tijger bent, dan hou je je wat gedeisd dit jaar, draag je al eens een rood en kan een specifiek tempelbezoek ook helpen…


Maak er iets moois van, in dit Jaar van de Tijger!


(WP)
12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven