Zoeken
  • Chinability

Together for a Shared Future!De eerste week van de Olympische Spelen zit er al op. Het spektakel is begonnen op 4 februari en ik was één van de genodigden, als vertegenwoordiger van FranceTV, om de openingsceremonie ter plaatse in het stadium bij te wonen. Het was een unieke ervaring, het stadium leek zelfs redelijk vol, waarschijnlijk een slordige 20.000 mensen (weliswaar in een stadium met een capaciteit van 80.000).


Rode 'fil rouge'

Zhang Yimou kwam deze keer met een iets meer bescheiden versie van zijn vroegere shows, maar ik vond het wel enorm geslaagd. Vooral het thema met het sneeuwvlokje was prachtig. Als een rode lijn - jawel, de 'fil rouge' in een rood land - dwaalde dit thema door de avond en het liedje ‘snowflakes’ deed ons denken aan de Disneyfilm Frozen. Zeer mooi, en bij wijlen ontroerend.

De toespraak van Thomas Bach, hoewel inhoudelijk zeer krachtig, duurde wel lang en herinnerde ons eraan dat onze voeten verkleumd waren. We hadden wel allemaal een giftbag ontvangen, met muts, handschoenen, deken, vlaggetjes, en natuurlijk de pin van de openingsceremonie. De Olympische vlam was zeer mooi, small is beautiful zoals ze zeggen. Het kleine vlammetje - ik dacht even aan de eeuwige vlam voor de onbekende soldaat- dat te voorschijn kwam in het midden van die grote sneeuwvlok en daarna opsteeg in de lucht... een teken van hoop! Misschien wordt het allemaal weer beter eens deze Spelen voorbij zijn, misschien gaan de grenzen weer open, misschien een nieuwe ronde 'Open Door Policy' ? Het wordt stilaan tijd, na 2 jaar gesloten deuren...


Enthousiasme in hogere versnelling

Ondertussen zijn de verschillende competities op gang gekomen. Tientallen medailles zijn al verdeeld, bij de eerste gouden medaille van China is het enthousiasme in het binnenland in een hogere versnelling gekomen. De mascottes zijn niet meer te verkrijgen, de fabrieken die ze maken zijn vervroegd teruggekomen uit vakantie om er nieuwe te maken, de pins worden per opbod online verkocht... de Olympische hysterie is goed en wel begonnen, het ganse land is in de ban van de medailles, en op social media wordt er gesmuld van alle anekdotes. De scheidsrechter die de Hongaar - trouwens een halve Chinees - disqualificeerde in de 1000m short track is een nationale held, de Chinees-Amerikaanse Gu Ailing is de nieuwe gouden heldin. Ze is opgegroeid in de Verenigde Staten en heeft blonde haren, maar dat neemt China er graag bij.


Plato

Na een maand in de bubbel, begint het meer en meer op de grot van Plato te lijken. We hebben een eenzijdige kijk op de rest van de wereld, die we eigenlijk bijna niet te zien krijgen. Als we dan toch naar de televisie kijken, is het meestal naar de live uitzendingen of herhaling van de competities. Het dagelijkse leven wordt redelijk repetitief, vanwege de zeer beperkte keuze van restaurants en werkplaatsen. Gelukkig kunnen we ons nog verplaatsen binnen de bubbel en hebben we af en toe de mogelijkheid om van Zhangjiakou naar Beijing of Yanqing te ‘reizen’.

De hogesnelheidstrein, voor de gelegenheid aangelegd tussen Beijing, Yanqing en Zhangjiakou, is ondertussen opnieuw in gebruik genomen. Die treinen zijn niet toegelaten voor het publiek en kunnen enkel door mensen met een Olympische accreditatie worden genomen. Stations zijn volledig hermetisch afgesloten, de treinen rijden bijna leeg op en neer. De rit is gratis en aan boord is de restauratiewagen gesloten.


Verslaafd

De Olympische sfeer is vreselijk verslavend, alle talen van de wereld worden gesproken op 1 plaats, iedereen werkt samen voor hetzelfde doel, weg van de politiek. De ogen zijn gericht op de sport, de ongelooflijke prestaties van die jongeren van over de ganse wereld, die zichzelf roekeloos door de lucht slingeren op acrobatische manieren, we leren veel bij over sporten zoals 'Snowboard Slopestyle, Cross, Halfpipe, Big Air...' en dat 'Skeleton' een sport was, wist ik ook maar pas sinds vorig jaar. Respect voor al die atleten! Deze Spelen zullen een nieuwe generatie jongeren in China inspireren en daarnaast zullen ook de wintersportvakanties in een snel tempo een enorm succes worden op de binnenlandse markt.

Terwijl Nederland de ene na de andere medaille behaalt, de ene al historischer dan de andere, is voor ons, Belgen, de eerste binnen! Onze ongelooflijke Hanne deed het!Uw Chinability© verslaggever ter plaatse – Kris Van Goethem


68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven