top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverChinability

Kan het Konijn de Tijger doen vergeten?

Bijgewerkt op: 15 jun.Waarover ik het niet ga hebben. Over het Chinees Nieuwjaar, hèt Lentefeest, dat elk jaar op een andere dag valt tussen 21 januari en 20 februari; over de papieren konijnenlantaarns alom aanwezig in China’s straatbeeld die niet door alle Chinezen goed onthaald worden; over het jaarlijks overweldigende oudejaarsavond TV gala dat teruggrijpt naar oudere, traditionele thema’s in zang- en dansoptredens en ook niet over hen die in een Jaar van het Konijn geboren zijn - dit jaar en alle jaren in veelvouden van 12 jaar terugtellend - en zich onderscheiden door hun gevoeligheid, soms sluw handelen en wat timide in het leven staan.


Traditioneel heeft er in de dagen voor het Chinese Nieuwjaar, een ware Chinese volksverhuizing plaats. De Chinezen trekken plots richting het ouderlijke huis om te vieren. Het is dit jaar het allereerste open Lentefeest, sinds het recente einde van het strenge zero-covid beleid dat startte in het voorjaar van 2020, bij de uitbraak van het coronavirus.

Hier en daar in China maant men aan voorzichtig te zijn, niet tè grote feestbijeenkomsten te organiseren en zich zeker niet verplicht te voelen om kost wat kost bij de grootouders op bezoek te gaan. De cijfers volgens de Chinese Spoorwegen en vanuit de Chinese luchthavens vertellen ons dat er op 19 januari ll. – de 13de dag van de inlandse uittocht – 480 miljoen Chinezen op pad trokken, nog altijd 47,3% minder dan het normale voorjaar van 2019, maar toch al wel 47,1% meer in vergelijking met 2020 toen Covid in China net was uitgebroken.


Terugkeer naar het Normaal’, dat lijkt wel de enige wens dezer dagen van de Chinezen. Drie jaar lang meer dan gebonden zijn aan je woning, dat heeft van iedereen veel geëist.

China voorspelt een sterk 2023.


Als de Nieuwjaars volksverhuizing niet nog eens zorgt voor een geweldige stijging van het aantal besmettingen, kan de rug gerecht worden, en zal de economie in 2023 volgens de Chinezen snel terug naar een groei nijgen van 5% of zelfs 6%.

Vandaag investeert China veel in de bouw van poliklinieken, met basis gezondheidszorg als belangrijke maatregel van vooronderzoek en triage, zodat een specifieke behandeling snel kan opgestart worden om kruisbesmettingen kost wat kost te vermijden. Tegen het eind van 2023 moeten poliklinieken 90% van China’s grondgebied kunnen coveren.

Dit jaar studeren 11, 58 miljoen jongeren af aan een Chinese hoger onderwijsinstelling, een stijging met vorig jaar van 820 duizend. De begeleiding naar het vinden van een job moet beter. Het project ‘Internet en Tewerkstelling’ moet de rechten van de werknemer en de interesse van de afgestudeerde verzekeren.

Een Chinees ruimtestation; de Universiade in Chengdu; Zhang Yimou en script schrijver Chen Yu komen met een nieuwe film, een historische thriller ‘Volle Rivier Rood’ tijdens de Chinese Nieuwjaarsdagen.

Niet alleen in China zullen cloud computing, 5G en Metaverse het jaar 2023 sterk beïnvloeden. Eveneens zo voor elektrische voertuigen en het industriële ‘Internet of Things’. Guotan Junan Securities verwacht dat in 2023 de globale verkoop van elektrische voertuigen de 14 miljoen zal overtreffen. Daarvan zal China’s power batterij industrieketen ten volle van genieten.

In 2023 zullen missies vanuit verschillende landen de maan verder exploreren. White Rabbit-R zal proberen zacht te landen op de maan in april. De Indische Chandrayaan3 landt op de zuidpool van de Maan tegen midden van het jaar, en de allereerste burgerlijke trip naar de maan komt er dit jaar zeker aan.


Maar eigenlijk gaat het voor de Wereld èn voor China in 2023 over een heuglijke, deugddoende terugkeer naar een normaal dagelijks leven. Het komt er vooral op aan dat het Konijn de Tijger snel doet vergeten.


(WP)


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page