Zoeken
  • Chinability

Hoe traditioneel Chinees is China's Nieuwjaar nog?

Bijgewerkt op: mrt 14


China viert op vrijdag 12 februari het Lentefeest.

De afgelopen dertig jaar heeft het land een ware metamorfose ondergaan. Chinability© vroeg zich af of dit Chinese Nieuwjaarsfeest, dè socio-culturele Hoogmis van het jaar, nog volgens de traditie wordt beleefd. Of sluipen hier langzaam maar zeker elementen van een nieuwe moderne technologische maatschappij binnen?


Terugkeer

Dertig jaar geleden voelde je, naarmate het Lentefeest dichterbij kwam, overal in China een bijzondere nervositeit onder de bevolking groeien. ‘Heb je al je treintickets voor de reis naar het ouderlijke huis kunnen bemachtigen?’; ‘Hebben jullie de shopping rush al achter de rug?’; ‘En wat ga je meenemen als geschenken?’; ‘Die rode enveloppes, zit er al iets in?’.


“Er waait een nieuwe Chinese Nieuwjaarswind,”legt Wang Li uit. “Dit jaar wordt het sowieso anders, speciale, pandemische tijden! Wij hebben alvast gekozen om hier ‘ter plaatse’ Chinees Nieuwjaar te vieren!” Vele stedelijke overheden hebben hun inwoners aangeraden om dit jaar ‘ter plaatse’, de plaats waar je woont en werkt, te vieren.

Vorig jaar deze periode kwam Wuhan vervelend in het nieuws en ging de stad uiteindelijk helemaal op slot. De Chinese feestvierders die toen reeds naar het ouderlijk huis waren teruggekeerd, bleken meer en meer gegijzeld. Dit jaar heeft China de virus, vergeleken met de rest van de wereld, best wel onder controle, maar de Chinees in de straat vertrouwt het niet. Zhang Geng laat vanuit Wuhan weten: “We zouden na dat verloren feest van vorig jaar, naar het zuidelijke tropische eiland Hainan reizen, maar uiteindelijk hebben we het plan laten varen. We hebben schrik om onderweg besmet te raken of door een nieuwe lokale opstoot omsingeld te worden. Maar ook het uitje naar het lekkere restaurant hier wat verderop, hebben we uitgesteld. Dan maar in beperkte familiale kring vieren, waarvoor ik zelf zal koken.”

De laatste jaren voor Corona, kwam die trend van tijdens het Lentefeest warmere oorden op te zoeken, boven drijven. Daarover werd vaak erg kritisch gesproken. Of het wel kan, in die periode van het jaar, je ouders links te laten liggen. En zelfs in een restaurant buitenshuis Oudejaar doorbrengen werd als minder traditioneel volgzaam bekeken.


Koopwaar

Ondanks een gezonde dosis melancholie, lopen we hier en daar tegen een soort van Chinese Nieuwjaarsviering-moeheid aan. “Het Chinese Nieuwjaar heeft van haar pluimen verloren,” begint Chen Li haar betoog. “Ik mis dè smaak van weleer. Samen met de familie kleren kopen in weelderig versierde lanen en straatjes. Als kind vond ik dat geweldig!”

“Het Net heeft het zaakje overgenomen,” gaat haar vriendin Li Yang in de tegenaanval. “Ik geniet maar al te graag van online shoppen. Tijdens de pandemie bracht de online verkoop, dè redding. Die koerierdiensten gaan niet met vakantie, heerlijk toch?” Alles wat je hartje verlangt, snel keurig thuis geleverd en nog goed van kwaliteit ook. Het is de verdienste van al die shopping sites en de competitieve logistieke bedrijven.

Maar zelfs de Grote Oudejaarsavond nationale TV show krijgt rake klappen. “Dat kinderlijke plezier, is er vaak niet meer,” legt Zhao Wei uit. “De show heeft veel aan belang ingeboet, ik heb er al enkele jaren niet meer naar gekeken. Het gezellig samen kijken, moet wijken voor ieders aparte smartphone moment. Met die smartphone kunnen we immers eender welke film op welk moment ook zien!”

Het vuurwerk, vroeger een eenvoudig feestje, is verlaagd tot een ware competitie. Wie heeft het mooiste – en vaak duurste – vuurwerkpakket meegebracht? De karakters van de deurspreuken worden al lang niet meer zelf geborsteld, maar in zijn geheel gewoon aangekocht. De rode enveloppes voor neefjes en nichtjes worden niet meer handmatig verdeeld. In de WeChat app heb je al snel recht op 200 elektronische rode omslagen.

Maar toch zien ook veel Chinezen hierin een praktisch voordeel. “Iemand Nieuwjaar wensen, kan gewoon via een WeChat video, we moeten ons niet meer verplaatsen. Ik kies dit jaar om Chinees Nieuwjaar in de ‘Cloud’ te vieren!,” roept Wang Mei uit.


Die dekselse dumplings

Hebben de eens zo kleurige Chinese Nieuwjaarsvieringen echt hun glans verloren? Door de snelle ontwikkeling van China, hebben veel Chinezen duidelijke welvaart opgebouwd. De leuke kleren voor Nieuwjaar hoeven niet meer de enige keer per jaar te zijn dat er aangekocht wordt. Alles ligt nu in bereik -vaak elektronisch - heel het jaar door.

De familie maaltijd is echter dè blijver. Ook daar kan het Net in veel voorzien. Alle mogelijke ingrediënten uit alle regio’s van China. Iedereen durft al wat meer te spenderen. Maar de dekselse dumplings blijven op post, een sterk symbool van verbondenheid, samen bereiden en samen opeten. Wat smaakt er beter!


Niet getreurd

Al bij al, niet getreurd. In 2022 zou het zomaar eens kunnen dat twee opeenvolgende jaren van ‘halve’ vieringen voor een revival zorgen. Door iets even te missen, ga je nog beter de waarde van een mooie traditie vatten. En misschien wordt er wel opnieuw gekozen voor een grote Exodus richting ouderlijk huis. We kijken er nu al naar uit!


Gelukkig Jaar van de Os!

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Facebook Social Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon