Zoeken
  • Chinability

De Olympische Roes!

Hier zijn we dan. De Olympische Spelen zijn voorbij, 15 dagen met een zeer hoog gehalte aan adrenaline. We hebben onvergetelijke momenten mogen beleven, zowel op televisie als live in de stadiums, de dorpen, de mediacenters. Ik heb wel een paar dagen moeten bekomen van die intense weken, nu zitten we in een tussenperiode en bereiden ons voor op 4 maart, het begin van de Paralympische Spelen.


Wereldverbroedering

Natuurlijk zijn we allemaal trots dat het vorige week allemaal zo mooi is geëindigd, met een historische gouden medaille voor Bart Swings. En dan plots is er die ‘closing ceremony’, de afbraak begint en alles gaat dan in een stroomversnelling. Afscheidsfeestjes, verbroedering met mensen uit alle landen, vrijwilligers die nog langskomen voor een laatste uitwisseling van pins of een groepsfoto, en dan bussen en vrachtwagens... Atleten die worden gelauwerd bij hun terugkeer in hun vaderland. Het is pas een week geleden, en het lijkt al zo lang voorbij.


Hoogtepunten

Wat waren de hoogtepunten van die laatste week ? Ik had een dagje ‘vrijaf’ dus heb toch enkele mooie competities kunnen bijwonen: eerst de finale van het dameshockey USA-Canada in het Wukesong Sports Centre (dit stadium dateert van 2008, toen het diende als basketbalarena voor de Olympische Spelen in Beijing), Canada speelde de VS naar huis... Daarna ging het naar snelschaatsen 1000m sprint bij de vrouwen. De ‘National Speed Skating Oval’ is een prachtig stadium, het enige in Beijing dat volledig nieuw is gebouwd, een nieuw landmark in het grote Olympische Park. Sandrine Tas mocht als eerste gaan racen, maar kwam zoals verwacht nooit in aanmerking voor de prijzen. Deelnemen op zich is al een hele eer. Uiteindelijk won de Japanse Miho Takagi voor de Nederlandse (alweer) Jutta Leerdam. Spectaculaire beelden in een prachtig stadium.

De dag eindigde met een fantastische finale in het Capital Indoor stadium (gebouwd in 1968 en volledig gerenoveerd voor de gelegenheid), de lange kuur van het kunstschaatsen voor vrouwen. Hier hadden we alle hoop voor onze Loena Hendrickx, die haar 7de plaats in schoonheid verdedigde en uiteindelijk slechts een plaatsje moest afstaan aan de Amerikaanse Alysa Liu. Olympisch diploma bevestigd dankzij die 8ste plaats. Proficiat! De sfeer was geweldig, met mooie muziek en zeer hoogstaande prestaties, veel drama op het einde vanwege de 3 Russische tienertalenten, en al het gedoe rond de 15-jarige Valieva.


Utopia

Het mooiste van de Olympische Spelen is waarschijnlijk de onvoorwaardelijke solidariteit tussen verschillende landen. Het is een soort utopia, waar iedereen gewoon met elkaar omgaat, zonder vragen te stellen over politieke achtergronden.

Het is jammer dat de lokale bevolking zich niet van zijn beste kant heeft kunnen laten zien (letterlijk en figuurlijk). Het enthousiasme van de vrijwilligers was hartverwarmend en het hotelpersoneel, getooid in kosmonautenoutfits deed zijn best, maar het bleef een krampachtige poging om een hartelijke sfeer te creëren. De mensen die vertrekken, doen dit graag genoeg en hebben geen plannen om naar China terug te komen… Kan men hen dit kwalijk nemen ?


Paralympics

Maar wie zal er nu nog kijken, terwijl alle ogen gericht zijn op de gebeurtenissen in Ukraine… Dit zal zeker een impact hebben op de gemoedssfeer van vele delegaties, en waarschijnlijk zullen sommigen niet komen. De Paralympics zijn zoals altijd veel kleinschaliger dan de Olympics, er zijn bijvoorbeeld nog slechts 6 competitiesites, maar dit wil niet zeggen dat het minder indrukwekkend is, integendeel! We kijken er naar uit om al die helden te ontvangen. Het weer in Zhangjiakou is ook al wat beter, we hebben nu regelmatig temperaturen boven 0 graden en in het algemeen wordt aangenomen dat de ‘stress’ rond de Paras veel matiger is. We maken ons dus klaar voor 10 dagen vol emoties, intense beleving, maar ook hard werk. Terwijl de rest van de wereld de grenzen opent (om maar enkele voorbeelden te geven: Australië en Israël hebben aangekondigd dat toeristen opnieuw welkom zijn), blijft China jammer genoeg gesloten.


Open Deur

Het is waarschijnlijk ook het enige land dat nog 21 dagen harde quarantaine eist bij aankomst vanuit het buitenland. Laten we hopen dat alles snel beter wordt en dat de grenzen geleidelijk terug openen. Misschien krijgen we goed nieuws na het partijcongres in maart ?

Het leven in de bubbel gaat nog verder tot half maart, en wordt daarna gevolgd door 3 weken van quarantaine en ‘thuisobservatie’. Van Kerst naar Pasen, een unieke Olympische beleving. We gaan hier nog lang over nakaarten!Uw Chinability© verslaggever ter plaatse – Kris Van Goethem


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven