Zoeken
  • Chinability

De avonturen van een Chinese jongere in Vlaanderen...

Bijgewerkt: apr 5Chinability ijvert voor een beter begrip van China en haar Chinezen. We doen dat door de huidige Chinese generatie te beschrijven, de Chinese student in onze contreien te monitoren en de Chinese consument van onze Belgische producten op te sporen.

Wat kunnen we daarom beter doen dan een dit academiejaar in Vlaanderen gearriveerde Chinese universiteitsstudente zelf aan het woord te laten. Hier komt ze, Gretl Kang uit Shanghai, voor de allereerste keer, over haar aankomst in september in Vlaanderen!


Regen

Als ik hier begin september aankom, is het grijs en miezerig. In West-Europa, had ik begrepen, betekent deze maand een scharniermoment naar koudere periodes in het jaar. Het valt me op dat de regen hier zo verschillend is van de onze, in China, ‘regen in pellets’ neerslag. Het verschil ligt in de gewaarwording op je lichaam. Het is hier eerder een fijne spray. Het is alsof er vandaag een gigantische luchtbevochtiger – zoals wij in kleiner formaat binnenshuis hebben staan in de drogere regio’s zoals Beijing – boven de stad op ‘On’ staat. Je voelt amper dat er iets uit de lucht neervalt.

Die eerste motregendagen worden echter al gauw gevolgd door een hete zon aan een stralende blauwe hemel. Mijn Duitse studiegenote legt me uit dat dit weeral het zoveelste bewijs is van de klimaatverandering. De klimaatcrisis was voor mij in Shanghai echter een ver-van-mijn-bed-show. Nu ik het met mijn ogen kan zien, begrijp ik plots waarom dit in West-Europa een urgente issue is. Geen wonder overigens gezien de bevolking het impact reeds voelt in hun leventje van elke dag.


Hamburger in gebakken rijst

Verschillende internationale studenten maken verschillende keuzes. Mijn Chinese oudere kotgenote is een zelfverzekerde aanhanger van de lichting ‘Pak het heft zelf in handen, goed gekleed, goed gevoed!’. Voor haar geen veel te dure lokale restaurantbezoekjes, maar minimaal twee keer per week afzakken naar de ‘Grote Hangar’ – lees Colruyt – of de ‘Zwarte Leeuw’ – lees Delhaize - op jacht naar verse eetwaren. Met een Chinese kook app slaagt ze erin om er steeds weer een lekkere hap van te maken. Na slechts één jaar in het buitenland studeren, ontpopt ze zichzelf tot een ware top chef in de keuken. Wat een voorbeeld! Dus probeer ik ook dat eigen gevoel van ‘Gevaar in de Keuken’ van me af te schudden en me alvast te wagen aan een Oost & West mix van Hamburger met Gebakken Rijst. Daar komt nog bij dat je, praktisch gezien, met bijna alle voedingswinkels gesloten op zondag, die dag een iets andere invulling moet geven dan in China.

Mensenkennis

Maar waarom was ik weer hierheen gekomen? Juist, om te studeren! Twee introductieweken verwelkomden mij hier in Vlaanderen met aandacht voor het leven in een Vlaamse universiteitsstad, studeren volgens aanbevolen studiemethodes, het je eigen maken van cross-culturele communicatieve vaardigheden en deelnemen aan chatsessies, met andere studenten van over heel de wereld, waarbij je alles wat je maar wilt, kan vertellen. Wat een welgekomen boost van mijn Engelse spreek- en luistervaardigheid!

Ik ben echt gehecht aan de vriendschappen en de levendigheid van mijn hometown Shanghai, maar in mijn nieuwe thuis hier ben ik erg opgetogen over de vriendelijkheid en de behulpzaamheid van dit volkje. Ik doe er mijn eerste lokale mensenkennis op. Wellicht heeft het te maken met de grote densiteit aan jongeren, allen nieuwsgiering naar kennis, geconcentreerd op een kleine locatie.

Ik zie ook dat de regels tijdens deze pandemie braaf gevolgd worden. Voor mijn vertrek uit Shanghai, waarschuwde de Chinese media ons meerdere malen voor de totale laksheid van Westerlingen. Ook tijdens de lessen die nu voor de helft nog op de campus doorgaan, is alles goed geregeld: desinfectiepompje bij de ingang, stoelen op afgesproken afstand, en anderhalve meter labo’s.

Tenslotte ook nog even dit. De e-commerce draait hier ook op volle toeren, maar de koeriers kunnen het werk niet aan. In China heerst in deze business een keiharde concurrentie, dat samen gaat met uiterst handig uitgewerkt systeem, waarbij pakjes bijzonder snel kunnen geleverd worden. Dat is hier wel wat anders. Je moet je tevreden stellen met een levering binnen de week of weken, of zelfs een maand. Daar kom je in China niet mee weg! Je zaak gaat dan binnen de kortste keren op de fles. Geen nood, ook dat zal ik wel gewoon worden.

12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Facebook Social Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon