Zoeken
  • Chinability

Beijing's ingrediënten, Bubbels en Sneeuw!

Bijgewerkt op: 3 feb.


“This is Major Tom to ground control”, dat beschrijft een beetje hoe ik me nu voel, na bijna een maand in de Olympische bubbel, in de bergen van Chongli, ten noorden van Beijing. Het grootste sportevenement ter wereld gaat van start en de voorbereiding is op zijn zachtst gezegd buitenaards geweest.

De lokale bevolking is momenteel wel meer bezig met de jaarlijkse feestelijkheden die gepaard gaan met het Chinees Nieuwjaar dat begonnen is op 1 februari. Jawel, het Jaar van de Tijger is begonnen, en op de 4de dag van het nieuwe jaar beginnen de Olympische Winterspelen. De ‘golden week’ vakantie eindigt voor de meesten op 6 februari… dat wil zeggen dat er een slordige 1 miljard mensen voor de buis zal zitten voor de Openingsceremonie en de eerste competitiedagen.Bubbels

Maar laten we het even hebben over de Chinese gemeenschap in de bubbel. Hoe gaat het er aan toe achter de schermen ? Sinds 4 januari bestaat de ‘closed loop’, een virtuele wereld die is gecreëerd om de Spelen op een zo verantwoord mogelijke manier te laten doorgaan, d.w.z. met een zo laag mogelijk covid-gehalte. In China betekent dat eigenlijk zero: N95 (of FFP2) masker verplicht, elke dag een PCR-test, temperatuur checken, overal check points. Overal werden hekken geplaatst van 2 meter hoogte rond de verschillende kleinere bubbels.

In de bubbel ben je in het ‘dirty’ en de buitenwereld is ‘clean’, ik vraag me soms af of deze benaming wel juist is… Na een tijdje wordt men het wel gewoon, het is het Nieuwe Normaal dat nog zal duren tot eind maart, want na de Paralympics mogen wij, plaatselijke medewerkers, nog 1 of 2 weken in quarantaine en dan nog een derde week thuis onder toezicht. Pas daarna mogen we weer terug naar de ‘propere’ wereld.


Vastberadenheid

Wat me het meest raakt, is hoe al die duizenden mensen, hotelpersoneel, chauffeurs, security, ‘venue staff’, vrijwilligers, enzovoort elke dag opnieuw die vastberadenheid tevoorschijn halen met hetzelfde doel: zorgen dat deze Spelen een succes worden, allemaal samen “Together for a Shared Future”, zoals de slogan het mooi zegt. Ik zie vooral ogen, veel ogen, een masker achter een plastic hoofdscherm. In vele gevallen zijn die mensen nog volledig in astronautenpak gekleed, met bijhorende plastic boots. Die zie je dan aan de receptie, in het restaurant, bij de ‘housekeeping’. Hoe vermoeiend moet dat zijn! En toch, elke dag opnieuw, zie je hen lachen met hun ogen, vooral jonge mensen die gewoon trots zijn om hier aanwezig te zijn, om hun bijdrage te leveren voor deze tweede Olympische Spelen in Beijing in 14 jaar, de eerste stad die zowel zomer- als winterspelen mag organiseren.

De dag voor Chinees Nieuwjaar (zeg maar zoals 31 december bij ons) sprak ik nog met onze chauffeurs, meestal ietwat oudere mannen die zich opofferen voor het gemeenschappelijke doel. Het begon hard te sneeuwen in de late namiddag. We stonden daar op de parking onderaan bij het National Ski Jumping Centre (in de volksmond ‘De Grote Schans’) en het was eigenlijk al donker. Plots werd de hemel wit en al snel werd dit pak sneeuw verklaard als een signaal. De sneeuw verwelkomt het Nieuwe Jaar en de Olympische Spelen. Het is een soort goedkeuring van de Hemel, zoals vroeger de keizers hier hun mandaat kregen. Als ze het goed deden, kregen ze goede oogsten en een tevreden bevolking. Brood en Spelen!


Euforie

Al het lijden van de voorbije weken en maanden wordt dan eindelijk omgezet in een sfeer van euforie en het grootste sportevenement van het jaar zal gevolgd worden door miljoenen kijkers over de ganse wereld. Laten we hopen dat het allemaal vlot loopt, met een ‘close to zero covid ratio, met veel medailles voor China, en een paar voor onze Belgische atleten! De Olympische hysterie, in de positieve zin van het woord, zal zeker de bovenhand nemen in de komende weken en hopelijk mogen we elke dag gesprekken voeren over het aantal medailles en nieuwe records, in plaats van de dagelijkse rapporten over het nieuwe aantal positieve gevallen. Spannend wordt het alleszins.

Ik las ergens in het Chinees dat de Tijger bekend staat om vastberadenheid en de neiging om alles op grote schaal te doen. Dan zijn we inderdaad al goed begonnen!Uw Chinability© verslaggever ter plaatse – Kris Van Goethem29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven